Fotografietips

Op deze pagina volgen een aantal handige fotografietips om je foto's naar een hoger niveau te tillen.

Camera instellingen en belichtingsdriehoek 

Ken goed de camerainstellingen en de belichtings- driehoek zodat je niet in de automatische stand hoeft te fotograferen en zelf volledig de instellingen kunt bepalen in de M stand of deels zelf kunt bepalen in de half automatische standen Diafragmavoorkeuzestand (A of AV) of sluitervoorkeuzestand (S of Tv) voor je beste foto's.

Oefen met het juist belichten van je foto's, blijf fotograferen, speel met verschillende diafragma's en sluitertijden en kijk wat het doet in je foto. Op den duur zal het allemaal veel makkelijker gaan.

De belichtingsdriehoek bestaat uit diafragma, sluitertijd en ISO.

Diafragma: Een diafragma is de verstelbare opening waarmee jij bepaalt hoeveel licht er doordringt tot de sensor van je camera en hoe groot het scherptegebied is. Met een groot diafragma (laag f-getal), heb je een kleine scherptediepte (dus minder groot deel scherp in je foto's). Met een klein diafragma (hoog f getal), heb je een grote scherptediepte (dus meer scherp in je foto's). Het diafragma wordt aangeduid met een f-getal.

Sluitertijd: Met de sluitertijd stel je in hoe lang het licht op de sensor van je camera valt. Als de sluiter open staat, komt er licht op de sensor. Hoe langer de sluiter open staat, hoe meer licht er op de sensor valt en hoe lichter je foto. De sluitertijd heeft daarnaast invloed op hoe een eventuele beweging op de foto komt: bewogen of 'bevroren'.

ISO: De ISO-waarde is de instelling waarmee je de lichtgevoeligheid van de sensor instelt. Hoe hoger het ISO-getal, hoe lichtgevoeliger de sensor is en hoe meer ruis er ontstaat. Het advies is om de ISO zo laag mogelijk te houden om ruis te voorkomen.

Maar wees niet bang voor een wat hogere ISO, beter een goed belichte foto met meer ruis dan geen of mislukte foto. De camera's kunnen tegenwoordig ook steeds beter omgaan met een hogere ISO en in de nabewerking zijn er vaak ook nog wel mogelijkheden de ruis te reduceren.

Mijn eigen voorkeur is de M-Stand

Mijn voorkeur is om in de in M-Stand te fotograferen waar ik dus het diafragma, de sluitertijd als de ISO volledig zelf kan bepalen en instellen.

Een aantal voordelen van fotograferen in de M-Stand zijn. Allereerst is het makkelijker om snel de belichting aan te passen bij wisselende licht- en/of weersomstandigheden. Verder is het makkelijker om juist bewust wat over- of onder te belichten dat het onderwerp zelf goed belicht is, of het onderwerp bewust vast te leggen silhouet, high- of lowkey.

Basiscursus

Vindt je het lastig al die instellingen en de belichtingsdriehoek en je wilt beginnen met fotograferen volg dan een (online)basiscursus fotografie. Dan leer je stap voor stap de instellingen kennen en kun je dit ook gelijk in de praktijk toepassen. Verder het advies om te blijven fotograferen, het zal automatisch na verloop van tijd makkelijker en beter gaan. 

Wat algemene tips

  • Speel met het natuurlijke licht om de juiste sfeer in je foto's te creëren.
  • Probeer verschillende perspectieven en composities om je foto's magischer te maken qua licht of achtergrond.
  • Natuurfotografie vereist vaak geduld om te wachten op het perfecte moment, dus neem de tijd en blijf alert.
  • Blijf fotograferen/oefenen: hoe meer je fotografeert, hoe beter je wordt. Blijf experimenteren en leren! 
  • Wees niet bang voor mislukte foto's of dat je net dat mooie moment heb gemist. Hier leer je van en zal helpen de volgende keer je foto wel te laten slagen.
  • Focus ook is op details: Leg de kleine, maar prachtige details van de natuur vast bijvoorbeeld een paddenstoel, een mooi spinnenweb, een mooie bloem/plant of een detail van een landschap of bos.

Gefocust op de buizerd had ik helaas te laat door dat er een velduil voorbij kwam.

Mist/dauw

Ga ook is op pad bij mist. De foto's met mist of dauw kunnen net die wow factor geven aan dat landschap of bos. Fotografeer die rust van het bos of dat landschap die er anders niet is doordat de storende elementen wegvallen/vervagen door de mist.

Het gouden uur

Het laatste uur voor zonsondergang en het eerste uur na zonsopgang worden door fotografen gekoesterd. Deze tijdvakken, ook wel 'het gouden uur' genoemd. Het gouden uur biedt mooi zacht licht en meer sfeer om fantastische foto's te maken.

Het blauwe uur

Het blauwe uur is het moment net voor zonsopgang en direct na zonsondergang, wanneer de lucht een prachtige blauwe tint heeft voor dat het echt donker wordt. Het is ideaal voor het maken van sfeervolle landschapsfoto's met een mysterieuze uitstraling. Het mooiste blauw is vaak maar kort (daarom wordt ook wel gesproken over het blauwe kwartiertje). Aangezien het al een stuk donkerder is tijdens het blauwe uur is een statief een must aangezien er sprake zal zijn van langere sluitertijden.

Local Patch 

Je hoeft niet ver weg om prachtige foto's te maken. Verken je lokale omgeving en ontdek de natuur, vogels, parken, bossen, wateren etc dichtbij je eigen huis. 

Voordelen van een local patch:

  • Het is dichtbij waardoor je ook even kort kunt gaan of er snel kunt zijn tijdens de mooiste omstandigheden
  • Het is makkerlijker om hier vaker terug te komen bijvoorbeeld voor die foto die je in gedachten hebt.
  • Je kent deze plekken zelf erg goed dus je weet precies wat mooie composities zijn en welk standpunt je moet innemen.
  • Je weet precies welke vogels en dieren je kunt treffen.
  • Kom vaker in je local patch je zult patronen ontdekken bijvoorbeeld van het gedrag van de vogels in hun natuurlijke omgeving.

 

Landschapsfotografie

Voor adembenemende landschapsfoto's is het belangrijk om een interessant perspectief te kiezen.

Van weidevelden, molens, steden en dorpen, tulpenvelden, heide, bossen, zee/wadden/duinen, rivieren en meren tot de heuvels in het zuiden er is in Nederland genoeg ruimte voor het maken van prachtige landschapsfoto's.

  • Fotografeer tijdens, voor en na zonsopgang of zonsondergang voor het mooiste licht en de mooiste luchten.
  • Mist, sneeuw, bewolking/regen of bijvoorbeeld een (naderende) onweersbui kunnen iets extra's geven aan je landschapsfoto.
  • Een mooie blauwe lucht met wolken kan ook erg mooi zijn let hierbij wel goed op de schaduwen en het harde licht in je foto's.
  • Gebruik een statief, vaak zullen de sluitertijden in bepaalde omstandigheden langer worden waardoor een statief zeker nodig zou zijn.
  • Experimenteer met verschillende composities, denk aan de regel van derden, symmetrie, de balans, reflecties,  leidende lijnen, verschillende lagen, centrale compositie etc.
  • Maak gebruik van een voorgrondelementen om diepte te creëren in de landschapsfoto.
  • Een landschap loopt niet weg dus heb je nog niet die foto gemaakt die je in gedachten had kom op een ander moment nog is terug.
  • Gebruik een klein diafragma om zoveel mogelijk van de hele foto scherp te hebben, vaak tussen F8 en F13

Praktische tips voor het fotograferen van dieren en vogels

Als je geïnteresseerd bent in het vastleggen van dieren/vogels in het wild, zijn hier enkele handige tips om je op weg te helpen:

  • Stel scherp op de ogen: automatisch trekt de aandacht naar de ogen.
  • Wees respectvol: Benader dieren met zorg en respecteer hun natuurlijke leefomgeving tijdens het fotograferen. Hierdoor zullen ze jou ook minder snel zien als bedreiging en heb je meer tijd om foto's te maken.
  • Gebruik continue autofocus, let op composities en achtergronden en probeer storende elementen te vermijden in je foto door bijvoorbeeld een laag standpunt te kiezen.
  • Gebruik een snelle sluitertijd om beweging te bevriezen: Dieren kunnen snel bewegen, dus zorg voor een snelle sluitertijd om bewegingsonscherpte te voorkomen.
  • Het kan ook mooi zijn om een wat langere sluitertijd te gebruiken om juist bewegingsonscherpte te fotograferen bijvoorbeeld van de slag van de vleugels of de snelheid te benadrukken door beweging van de omgeving doormiddel van panning (deze technieken zijn wel lastig dus dit vraagt wel meer oefening en geduld).
  • Als beginnende vogelfotograaf (wat best lastig zal zijn zeker in het begin) het advies om te beginnen met oefenen met watervogels dichtbij je huis, die reiger in de stad, meeuwen aan de kust of vogels in een park, deze vogelsoorten zijn gewend aan mensen en zullen minder schuw zijn waardoor het makkelijker is om ze te fotograferen en dus te oefenen.
  • Oefen ook is met het fotograferen van vogels in de vlucht of met vogels in je eigen tuin of bijvoorbeeld vanuit een vogelhut.
  • Bij vogel- en wildlife fotografie is een telelens wel handig om de dieren goed van een grotere afstand te kunnen benaderen en te fotograferen.
  • Het is ook vaak mooi om de vogel of het dier klein in zijn natuurlijke omgeving te fotograferen hier is geen telelens voor nodig.
  • Heb geduld, doorzettingsvermogen en leer het gedrag van de dieren kennen. Door bepaald gedrag patronen te herkennen kun je ergens rustig wachten en de vogels/dieren zullen meestal vanzelf dichterbij komen.
  • Het beste is om in de ochtend of in de avond te fotograferen dan zijn dieren en vogels het meest actief  
  • Fotografeer vanuit de auto vogels zijn schuwer voor mensen dan objecten en zodoende vanuit de auto makkelijker te benaderen.  Als je in de auto stil staat te wachten zullen ze je dus minder snel als bedreiging zien dan tijdens een wandeling.
  • Nederland kent prachtige natuurgebieden om vogels en wildlife te fotograferen.

Zwart/wit

Het is mogelijk om een kleuren foto om te zetten in zwart wit. Soms levert dit verrassend mooie resultaten op.

Fotograferen in de Dierentuin

Dierentuinen bieden een geweldige kans om exotische prachtige dieren van dichtbij vast te leggen. Let op de lichtomstandigheden in de dierentuin en wees creatief met je composities. Probeer unieke shots te maken die het karakter van de dieren benadrukken en probeer zo te fotograferen dat het niet te zien is dat de foto's in de dierentuin zijn gemaakt.

Creƫer dynamiek met panning

Panning is een techniek die beweging en snelheid vastlegt in je foto's. Ontdek hoe je deze techniek kunt toepassen om actiemomenten vast te leggen, zoals bij sportevenementen of bewegende dieren. Hieronder een voorbeeld van het verschil Max Verstappen met sluitentijd 1/1600 de beweging bevroren en daarna Max Verstappen middels Panning sluitertijd 1/60. 

Nabewerken

Als je in RAW fotografeert moet je nabewerken hier zijn verschillende programma's voor, ook zijn er prima gratis programma's voor de beginnende fotograaf te vinden op het internet.

Ik vind het persoonlijk veel leuker om in het veld te fotograferen dan bezig te zijn met de nabewerking dus ik probeer de foto in het veld al zo goed mogelijk te maken dat ik verder weinig tijd kwijt ben aan de nabewerking.

Als laatste geniet van de natuur, fotografie en alle andere onderwerpen die je fotografeert.